21/7/10

πιτάκια (γενικά)




πιτάκια (γενικά)

πιτάκια (γενικά)

Α για την ζύμη

1 φτιάξε την μόνος σου
πάνω κάτω 2 μέρη αλεύρι 1 νερό, παίζει ανάλογα την ποιότητα την μάρκα κλπ
μαγια, αλάτι και πιθανά αρωματικά, πχ τζιντζερ, κύμινο, τουρμερικ, γλυκιά πάπρικα, κανέλα κλπ

2 αγόρασε έτοιμη ζύμη ψωμιού από το φούρνο, αν ξυπνάς αργά παράγγειλε από την προηγουμένη μέρα να σου την κρατήσει

3 αγόρασε την από το ψυγείο του σουπερμάρκετ

(για 8 - 12 πιτάκια βάζω 300 γραμ. ζύμη, η ζύμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 2 - 4 μέρες οπότε μπορείς να έχεις φτιάξει περισσότερη και να την μοιράζεις στις ανάλογες δόσεις)

Β για την γέμιση
ο,τι θέλεις
πχ
κομματάκια από γλυκό περγαμόντο
μπανάνα και μαρμελάδα
φράουλα και μαρμελάδα
μαρμελάδα
ζάχαρη
σιρόπι
τυρί με κανέλα και ζάχαρη ή και ασπράδι αυγού
τυρί και μαρμελάδα

Γ πλάσιμο, άπλωμα
μοιράζουμε την ζύμη σε 8 ή περισσότερα ίσα κομμάτια
με πλάστη ή άλλο κυλινδρικό αντικείμενο, με τα δάχτυλα απλώνουμε την ζύμη σε φύλλο πάχος 1 - 3 χιλιοστά ώστε να χωράει 2 γεμάτες κουταλιές γέμισης, αλλά προσοχή εμείς θα βάλουμε μια
τα μισο-γεμίζουμε γιατί αλλιώς σκάνε και αδειάζει η γέμιση

προσοχή
για να μην παπαριάζουν τα πιτάκια (από τα υγρά της γέμισης)
--για τον ίδιο λόγο βάζουμε βούτυρο/μαργαρίνη στα σάντουιτς--
αλείφουμε (με πινέλο) με λάδι ελιάς ή σησαμιού τα πιατάκια πριν τους βάλουμε την γέμιση και τα κλείσουμε όπως μας αρέσει.


αφού τα κλείσουμε τα αλείφουμε με λάδι ή ζαχαρόνερο ή ασπράδι αυγού με ή χωρίς ζάχαρη

ψήνουμε σε δυνατό φούρνο, 250 Κελσίου, για 12-15 λεπτά